Sabine Lauwers

Ik weet het niet, misschien klopt het wel, ik moet een soort halve macho zijn. Ik ben er eigenlijk nooit van overtuigd geweest dat het zo’n goed idee was dat vrouwen konden stemmen, dezelfde studies konden volgen als mannen, dezelfde beroepen uitoefenen enzovoort. We zijn er wel aan gewend geraakt, maar is het in wezen een goed idee?
(Onderworpen, p.30)

Discussie

 • het is een irrationele nietszeggende uitweiding die overigens door de vrouw met wie hij dit gesprek voert meteen wordt beëindigd. voor de rest zijn de uitlatingen over vrouwen bepaald bedenkelijk, macho, en erg reducerend: hoer of stoofpotjesvrouwtje…

  Reageer
 • Als vrouw stel ik me soms ook wel eens de vraag of de (Westerse) wereld er beter op is geworden sinds wij geen ‘moeder aan de haard’ meer willen zijn en een ‘nieuwe man’ aan onze zijde willen. Ze is er in elk geval niet eenvoudiger op geworden. Maar terugkeer naar het patriarchaat is gewoon ondenkbaar voor mij en dus geen optie.

  Reageer
  • De nieuwe man, de carrièrevrouw, de vrouw die in het gezin het meeste geld verdient… Het zijn rollen waar onze samenleving duidelijk nog mee worstelt, zelfs in het neoliberale Vlaanderen. Maar we gaan hiermee de goede richting uit en een terugkeer naar meer traditionele patronen zoals in het boek zal in mijn ogen wel altijd fictie blijven.

   Reageer
 • Ondanks de controversiële materie zitten er niet veel echt shockerende ‘quotes’ in het boek, vind ik, maar deze wordt er meestal wel uitgepikt. Het is op mij altijd overgekomen als een ‘uitschieter’, want François lijkt in het algemeen niet echt een man van de directe confrontatie te zijn. Ik denk dat hij het in deze context ook eerder zegt om Myriam te schofferen / uit haar kot te lokken, dan dat hij het echt meent.

  Het is ook een makkelijke manier voor Houellebecq om al van in het begin van het boek de lezer op de tippen van z’n tenen te krijgen 🙂

  Reageer

Discussieer mee